Klíma karbantartás

A klíma berendezés használata közben a levegő belép a beltéri egységbe, átáramlik a hőcserélőn, a szélkeréken, majd a szobába távozik. Ezen folyamat közben a levegőből kondenzvíz csapódik ki, s a levegőben lévő por egy része rátelepszik a beltéri egység alkatrészeire. A levegőben lévő baktériumok vízzel elegyedve különböző káros anyagokká alakulnak (pl. penész) ami károsíthatja egészségünket. A lerakódó por miatt a beltéri egység hőcserélője, szélkereke, cseppvíz elvezető rendszere, porszűrője fokozatosan eltömődik, csökkentve a klímaberendezés teljesítményét, ami nagyfokú elkoszolódás esetén a klímaberendezés leállásához vezethet. A gyártók ezért írják elő a klíma időszakos karbantartását.

Némely klímaberendezés rendelkezik ugyan valamilyen légtisztító rendszerrel, de ez nem váltja ki az időszakos karbantartást. A klíma berendezések légtisztító rendszerek hatásáról bővebb információt az alábbi linken talál. Igaz, hogy a koronavírusra van a cikk kihegyezve, de önmagában a cikk a klímaberendezések vírusmentesítésével foglalkozik. https://www.vgfszaklap.hu/hirek/5938-hutestechnika-es-a-koronavirus

Térjünk a lényegre: nézzük meg, milyen egy tiszta klímaberendezés, melyen a klíma karbantartást RENDSZERESEN ÉS MEGFELELŐEN elvégezték.

A fenti képeken egy újszerű és egy megfelelően karbantartott klímaberendezés beltéri egységének részlete látható. Ellenpéldaként jöjjön olyan klímaberendezés, mely  a klíma karbantartás teljes mellőzésével üzemel. Jól látható a nagy mennyiségű kosz, por, penész és ezekkel együtt járó valószínűleg egyéb fertőző anyagok jelenléte.

Amennyiben egy klíma berendezést klíma karbantartásnak nevezve körbe spriccelnek valami folyadékkal, még ha az valóban klímatisztító fertőtlenítő szer is, a végeredmény nem lesz sokkal jobb, mint a fenti képeken, de mivel a berendezés burkolata nincs eltávolítva, kevésbé látható, de a klíma attól még koszos, fertőző marad.

Lelkiismeretes szakik, vagy azok akik klíma karbantartási szolgáltatást nyújtanak, honlapjukon videóban prezentálják tevékenységüket, bemutatva, ahogy leszedik a klíma burkolatot, fertőtlenítik a berendezés alkatrészeit, majd átmossák jellemzően 2 – 5 bar nyomású vízsugárral. Utána elmondják, hogy a berendezés tökéletesen tiszta. Valóban, ahol látszik ott tiszta. Ahol nem látszik, ott is? Jöjjön akkor a fekete leves:

A lenti képeken egy ilyen, vízsugárral elvégzett klíma karbantartás után látható a berendezés két hónappal. Alkatrész csere miatt szét kellett szednünk (a klíma karbantartója nem vállalta a javítás, a forgalmazó minket kért fel a munka elvégzésére, mint szakszervíz, így kerültünk képbe). Látható a vízsugár nyoma, ahogy barázdákat “rajzolt” a poros felszínre, de teljesen kimosni a port nem sikerült. A klíma belsején nyomokban mindenhol jelen van a por, sőt a hőcserélőn porcica is látható, azért ezek nem két hónap nyomát viselik. A szélkerék lapátjainak külső része teljesen pormentes és tiszta, a belső oldalon azonban vastag porréteg van. Egyszóval: ez a klíma karbantartás sem sikerült tökéletesen.

 

Fentiek alapján bátran kijelenthető, hogy egy klíma berendezés beltéri egységének karbantartása akkor tökéletes, ha a beltéri egységet alkatrészekre szedjük, alkatrészenként alaposan elmossuk, fertőtlenítjük. Persze joggal merül fel, hogy ez egy elég hosszadalmas művelet, elég drága dolog lehet. A válasz erre: igen, valóban hosszadalmas, és nem a legolcsóbb. Viszont a néhány ezer Ft-os “spriccelgetős karbantartás” után, amikor nagyjából ugyanannyi fertőző baktérium, kosz, por marad a klímában, az olcsó ? Döntse el, hogy milyen klímaberendezést szeretne látni karbantartás után. Használattól függően, az olcsóbb és drágább megoldásokat kombinálva, több berendezés esetén, ill. általunk értékesített és/vagy üzembe helyezett berendezésekre kedvezményeket alkalmazva kialakítjuk az Ön elképzeléseinek megfelelő, valóban minőségi karbantartási tervet, hogy klíma berendezése hosszú évek múlva is úgy ragyogjon, mint az új.

Karbantartást szeretne? Hagyjon üzenetet vagy egyeztessen időpontot 06 (70) 408 2283