Szolgáltatások

Felmérés, Konzultáció, Tanácsadás

Hogyan történik pontosan egy helyszíni felmérés?

Telefonos egyeztetés után megbeszélünk egy időpontot, Ön közli a helyszínt, ahova a légkondicionáló berendezés(ei)t telepíttetni kívánja. Nerm kell heteket várnia ránk, néhány napon belül (jellemzően ez 1-2 nap szokott lenni) számíthat megjelenésünkre.

 • A megbeszélt időpontban megjelenünk a helyszínen, ahol Ön felvázolja az elképzeléseit, kéréseit, kívánságait, elmondja, mit is szeretne
 • Felmérjük a lehetőségeket (ez legtöbb esetben 5-10 perc időtartam) majd ismertetjük Önnel
 • Javaslatot teszünk a berendezés(ek) típusára és elhelyezésére vonatkozóan
 • Ön az információk birtokában eldönti hova és milyen berendezés(ek)et szeretne felszereltetni
 • Megbeszéljük a szerelés időpontját és egyeztetjük a további részleteket
 • Megbeszéljük, hogy mikorra küldjük a berendezést futárral, vagy mi fogjuk kiszállítani 

Klíma szerelés, Beüzemelés

Mit tartalmaz egy klíma berendezés telepítése?

Megbeszélt időpontban megérkezünk a helyszínre, s jellemzően 3,5 – 5 óra időtartam alatt felrakjuk és beüzemeljük a berendezést. A beüzemelés, alapszerelés tartalmazza:

 • Az összes, telepítéshez szükséges kellékanyagot (konzol, vegytiszta rézcső, vízcső stb.)
 • A bel- és kültéri egység összekötését rézcsővel, elektromos kábellel 3 méter hosszig
 • Az elektromos megtáplálás kiépítését 3 méterig 
 • A kondenzvíz elvezétésének kiépítését a kültéri egységig, a csővezetéket jellemzően a konzolhoz rögzítve
 • Rendszer nitrogénnel történő nyomáspróbázása, vákuumozás (45 perc)
 • Üzemi próbák, mérések elvégzése
 • A berendezés kezelésének, használatának bemutatása, betanítása
 • Munkálatok végeztével alapos takarítás (ezt szerelés közben is csináljuk) 
 • Garancia érvényesítés

Mit tartalmaz az alap klíma szerelés?

Beltéri és kültéri egység elhelyezése      A bal oldali képen látható, a  klíma berendezés beltéri és a kültéri egységei ugyanazon a fal két oldalán vannak felszerelve. A két egység közötti csőtávolság, ami a kültérit a beltéri egységgel összeköti, kb. 3 méter. A csövek összesen kétszer vannak hajlítva kb. 90º -ban. Természetesen nem fontos, hogy a kültéri egység a föld közelében legyen, lehet a beltérivel nagyjából egy magasságban is, sőt ez a megoldás a jellemzőbb. A falazaton semmilyen egyéb dolog nem lehet – főként a beltéri egység esetében – (pl. gáz, vagy fűtéscső, elektromos vezeték), amit kerülgetni kellene (ha nem zavaró helyen van, akkor OK). Természetesen rengeteg féle igény felmerülhet, ami megoldható, a lényeg, ha bele szeretnénk férni az alapszerelésbe, akkor max. 3 méter a csőtávolság, két csőhajlítás, egy db faláttörés, max. 3,5 méter szerelési magasság (4 méteres létrával megoldható legyen), falon kívül futó csövek és kábelek  azok a követelmények, melyeket tartanunk kell.

Kondenzvíz elvezetés       A beltéri egységből a kondenzvíz elvezetése úgy történik, hogy a faláttörésen kivezetjük, és a gégecső végét a kültéri egység konzoljához rögzítjük. A középső képen ennek egy kultúrált módon történő megvalósítása látható. Természetesen lehetőség van rengeteg más megoldásra is (pl. ereszcsatornába vezetés, levezetés a földig PVC csőben vagy dekorcsatornával, WC tartályba vezetés) de azok már nem az alapszerelés részét képezik.

 Elektromos bekötés      Legtöbb esetben  a klímaberendezés kültéri egységét kell elektromos hálózatba kötni, bár akadnak kivételek.  Ideális esetben a hálózatba bekötés kismegszakítóval történik, ami új lakás vagy lakás felújítás közben megoldható. Egyéb esetben különböző okok miatt ritkán választják ezt a megoldást ügyfeleink. A lényeg, hogy a faláttöréstől számított max. 3 méter legyen a távolság a csatlakozási pontig. Az elektromos bekötés részét képezi a villásdugó és a kábelcsatorna is, igény esetén.

Amennyiben az az igény, az esetek 80 %-ban megtaláljuk a lehetőségét az egyszerű szerelésnek, telepítésnek, természetesen ehhez az is kell, hogy a megrendelő elfogadja javaslatainkat. A fentiek csupán tájékoztató jellegűek, pontos ajánlatot csak helyszíni felmérés esetén tudunk adni!

Klímatisztítás, Karbantartás

Miből áll egy klímatisztítás, klíma karbantartás?

Új klímaberendezések esetén a forgalmazó is előírja, de egészségünk megóvása érdekében is érdemes előírt időközönként – félévente vagy évente – legalább egy alkalommal a  berendezést karbantartani, kitakaríttatni. De mi is az pontosan ?

 • A beltéri egység szétszerelése, alkatrészeinek (szélkerék, cseppvíz tálca, maga a burkolat, a hőcserélő) speciális fertőtlenítő szerrel történő átmosása, kitakarítása
 • A porszűrő kimosása, portalanítása
 • Szükség esetén a kültéri egység vegyszeres átmosása
 • Berendezés összeszerelése, üzemi próba
 • Üzemi paraméterek mérése (nyomás, hőmérséklet, elektromos mérések)
 • A karbantartás tényének igazolása,  dokumentálása (garancia meghosszabbítás)

Néhány kép a karbantartásokról

A karbantartások elvégeztetéséhez egyfajta “kedvcsinálóként” bemutatunk néhány képet arról, amit zömmel tapasztalunk, amikor szétszerelünk egy berendezést. Az alább bemutatott képek “szereplőinek” érdekessége, hogy a bemutatott állapot, egy, max. két év alatt alakult ki, tehát korántsem hosszú évek alatt elhanyagolt klímákról van szó. Ezek után el lehet képzelni, hogyan néz ki egy 10 éves klíma, amely soha nem volt tisztítva. Az még csak hagyján, hogyan néz ki, de mi jön ki belőle? Az a szomorú igazság, hogy a képeken látható koszos, poros, penészes valamik a helyiség levegőjébe jutnak, s előbb-utóbb belélegezzük. Néhány “ilyen volt – ilyen lett” fotóval illusztráljuk, hogy egyáltalán nem reménytelen dolog egy erősen szennyezett klímát tisztáva és higénikussá varázsolni.