Splitklímák

Bevezető

 A leginkább elterjedt klímatipus a splitklíma. A legjobb paraméterekkel rendelkezik hatásfokot illetően. További előnye a széleskörű alkalmazhatóság, azaz szinte mindenhova fel lehet rakni, ahol elfér. Árban fajlagosan a legolcsóbb klímafajta, érdekes módon a multisplit berendezéseknél is – legtöbb esetben – gazaságosabban beszerezhető, beltéri egységekre számolva. Létezik lakossági és robosztusabb, a környezeti hatásoknak sokkal jobban ellenálló ipari kivitel is.

A klímaberendezések alapszolgáltatásai

Egy mai berendezés szinte bármelyike rendelkizik a most ismertetendő szolgáltatásokkal, azaz

hűtés: egy adott hőmérséklet tartományban – jellemzően – 10 ºC és + 43 ºC közötti külső hőmérséklet esetén a klimatizált helyiség levegőjének lehűtése, általunk beállított értékre. Figyelem: alapból a beltéri hőmérséklet érzékelői max. 10 % pontosságúak, ezért nagy pontosságú kalibrált laborhőmérővel fölösleges ellenőrizni a szobánk hőmérsékletét. Ráadásul egy egyszerű berendezés biztos, hogy nem tud a hűtött helyiség minden pontján ugyanolyan hőmérsékletet biztosítani. Itt is igaz, minél olcsóbb, annál pontatlanabb hőmérséklet érzékelők találhatóak egy berendezésben. Ezen problémákon minden gyártó próbál enyhíteni, az egyenletesebb hőmérséklet biztosítására a négyirányú (3D) légáram, míg a hőérzeten a távirányítóba épített hőmérséklet érzékelő ( I Feel funkció) jelenthet megoldást.

fűtés: egy adott hőmérséklet tartományban – jellemzően – 15 ºC és + 43 ºC közötti külső hőmérséklet esetén a klimatizált helyiség levegőjének felfűtése, általunk beállított értékre. A hűtésnél felvázolt hőmérséklet érzékelési, hőelosztási problémák itt is érvényesek. A fűtés működési intervallumában érdemes figyelembe venni, hogy a – 15 ºC az a tényleges házunk körül lévő hőmérsékletet takarja, ami lakott területen nagyon-nagyon ritkán fordul elő, sokkal általánosabb a  – 7 ºC fok, mint negatív rekord egy fűtési szezonban.

ventillátor üzemmód: csak a beltéri egység ventillátora (szélkerék) forog, így járatva, forgatva meg a helyiség levegőjét, pont úgy mint egy ventillátor, némi hőérzet javulást biztosítva. A ventillátorok sebességfokozata állítható a távirányítón, min. lassú – közepes – gyors fokozatokkal rendelkezik egy berendezés, de jellemzőbb a sokkal több részre bontott üzem, de a fokozatmentesen állítható ventillátor sebesség sem ritka.

páramenteítés: a szoba levegőjének nedvességét csökkenti, ezen funkció használatának tipikus példája a helyiségben kiteregetett frissen mosott ruhák száradásának gyorsítása, ill. a penészesedő, nedvesedő falak szárítása. Mindkét esetben igen eredményes megoldást jelent.

automata üzemmód: beállítjuk hogy igényeinknek megfelelően hány fokos hőmérsékletet szeretnénk, s berendezésünk majd eldönti, hűtsön vagy fűtsön inkább.

 

Az alapfunkciókon túl

Természetesen a legtöbb klímaberendezés az alapnál sokkal több kényelmi szolgáltatással bír, felsorolni is nehéz lenne, most azok ismertetésére kerül sor, melyek legtöbb berendezésben megtalálható. Ezek pedig a 

turbó hűtés, fűtés: amikor hirtelen nagy mőmérséklet különbséget kell produkálni, mert túl hige/meleg van a helyiségben, akkor használatos. Ilyenkor semmi más nem számít, csak hogy a kívánt hőmérsékletet a berendezés minnél hamarabb produkálni tudja. Ez esetben a legintenzívebb a hűtés/fűtés, az üzemelés kellő áramfelvétellel és zajjal jár. Egy jó berendezés 20 perc után visszaáll alapüzemre, mivel a kívánt hőmérsékletet elérte

eco mód: a lehető legkevesebb áramfelvétellel járó üzemeltetést jelenti, némely korszerű típus esetében a gazdaságos üzemelést egy vagy több érzékelő szenzor (mozgás, napfény, nyitott ablak stb.) segíti

silent mód: ekkor a legfontosabb a berendezés beltéri egységének csendes üzemelése, ami alapjában akkor valósul meg, ha kevés áramfelvétellel üzemel a klíma, tehát szorosan összedügg egymással az Eco és Silent mód,

temperáló fűtés: ritkán használt épületben télen szükség lehet hogy a berendezésünk ha nem is túl melegen, de +8 és  +10 ºC között tartsa a szoba, lakás hőmérsékletét, erre való a temperáló funkció

előre programozható időzítő: beállítható, hogy berendezésünk melyik nap melyik órájában működjön ill. ne működjön. A szerényebb berendezések 12 vagy 24 óra időintervallumban programozhatóak, a jobbak heti, havi lebontásban is.

wi-fi: a beltéri egységbe épített wi-fi modul, valamint mobiltelefonunkra telepített alkalmazás segítségével bárhol, ahol internet elérési lehetőségünk van, elérhetjük a berendezésünket, elindíthatjuk, leállíthatjuk, ellenőrizhetjük. Táv szervizelésre is alkalmas, ilyenkor a tuljadonos és a szervíz szakember együttműködése szükséges. Japán klímákban opciós lehetőség a wi-fi elérés, mint ahogy az okosotthon vezérlésre kapcsolódás lehetősége is. 

levegő tisztítás, vírusok, bacilusok ártalmatlanítása: alapvető levegőszűrést, pormentesítést minden berendetés végez, de egyre jobban terjed a baktériumok, vírusok ártalmatlanítása is, mégpedig igen jó – nem ritkán 98%-os hatásfokkal. Létezik olyan megoldás is, hogy a klímába jutó levegő útjába a keresztmetszet kis arányában (10-30% körül) több féle elnevezéssel bíró szűrőket (pl. szagtalanító) helyeznek el. Erről annyit érdemes tudni, hogy a levegő ismeri és alkalmazza a fizika törvényeit, s amennyire tudja, kikerüli ezeket a szűrőket a kisebb ellenállás felé haladva, így az ilyen megoldás eredményessége erősen kérdőjeles

öndiagnosztika: bár nagyon ritkán, de előfordulhat működési zavar berendezésünknél. Ilyenkor a távirányítón vagy led kijelzőn egy hibakód olvasható, melyet a szakemberrel közölve előfordulhat, hogy telefonos segítséggel is orvosolható a probléma, nem mindig szükséges a szakember helyszíni jelenléte

Renfeteg egyéb más, hol hasznosabb, hol kevésbé hasznos szolgáltatása létezik még a klíma berendezéseknek, ezeket majd a típusok ismertetésekor mutatjuk be.

Jellemző teljesítmények

Általánosságban elmondható, hogy néhány japán gyártó forgalmaz 2,0 kW-os splitklíma berendezéseket, azonban jellemzőbb 2,5 kW, 3,5 kW, 5,0 kW, 6,5 kW hűtő és fűtőteljesítmény. Extrém fűtőklímák esetén a fűtőteljesítmény akár a többszöröse is lehet a hűtőteljesítményeknek.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy meg szeretné tudni, melyik klímákban érdemes gondolkodni, ha fűtésre is használná, keressen minket elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére, vagy tekintse meg splitklíma kínálatunkat: