Multisplit klímák

Bevezető

 A multisplit klímákat főleg akkor használjuk, amikor a lakás falazatán kevés a hely a kültéri egységek számára. Nagyobb társasházi lakások, családi házak, kis irodák jellemző megoldása ez a fajta klímaberendezés. Előnyük a splitklímákkal szemben, hogy abban az esetben gazdaságosabb a beszerzésük, ha többféle fajtájú beltéri egységeket szeretnénk a lakás küönböző helyiségeibe elhelyeztetni. Az alábbi ábrán mennyezeti-, konzol-, légcsatornázható-, monosplit beltéri egységek találhatóak.

A multisplitek lakossági használata

Tulajdonságaik, szolgáltatások

A multisplit berendezésekről elmondható, hogy sok esetben nem tudják biztaosítani mindazon kényelmi szolgálatásokat, melyet monosplit társaik biztosítanak. Az alapszolgáltatások itt is biztosítottak (hűtés, fűtés, párátlanítás stb.) viszont néhány extra nem minden esetben található meg . Ez típusonként eltérő, minden esetben érdemes erről tájékozódni, mielőtt vásárolnánk. Előfordulhat az is, hogy a szezonális hatékonysági mutató is rosszabb kicsivel, mint split társaik esetében. Érdekesség, hogy gazdaságosság szempontjából mégsem rosszabb a helyzet, mégpedig azért, mert a kültéri egyységnek jobb a kihasználtsága attól hogy egyszerre jellemzően több beltéri egységet működtetnek.

Kiválasztásuk szempontjai 

Egy kültéri egységhez min. 2 db, de akár 6 db beltéri egység csatlakoztatható, általában az összteljesítményük jóval nagyobb a névleges teljesítményüknél. Ez abból adódik, hogy a kompresszoraik 30-70%-kal (legalábbis a jobb klímák esetében) nagyobb teljesítménnyel képesek üzemelni, mint a névleges teljesítményük, úgy mondjuk, túlhajthatóak a berendezések. Erre azért van szükség, mert a hűtés/fűtés elindításakor a kezdeti fázisban van igény a nagyobb teljesítményre, a kívánt hőmérséklet közelében már beltéri egységenként minimális energiára van szükség. Az induláskor viszont jól jön a névlegesnél jóval nagyobb teljesítmény. 

A klímák beszerzéséhez itt már mindenképpen szakembernek kell méreteznie a berendezés névleges teljesítményét, a telepítendő épület adottságait figyelembe véve. Amennyiben túl kicsi kültérit választunk, állandóan a maximális teljesítményen fog pörögni a berendezés, pontosan úgy, mintha on-off rendszerű berendezés lenne, semmit nem veszünk észre az inverter előnyeiből, hosszú távon igen költséges lesz az üzemeltetés, főleg, ha fűtésre is használjuk a berendezést. 

A másik eset, nevezetesen ha túl nagy kültérit választunk, sem sokkal ideálisabb, mivel könnyen lehet, hogy a min. teljesítmény is túl nagy lesz, nem tud a berendezés olyan kevés hőteljesítményt leadni, amire szükség van. Az eredmény: állandóak kikapcsol, majd idővel ismét elindul a berendezés. Köztudott, hogy egy elektromos berendezés motorja indításkor veszi fel a legnagyobb áramot, így a sok indítás miatti áramfelvételek miatt ismételten nem gazdaságos az üzemeltetés.

 

Multiklímák ipari felhasználásra

Irodaházak, nagyobb épületek esetében előfordulhat, hogy a jellemző lakossági felhasználásnál nagyobb teljesítményre, több beltéri egységre van szükség. Ilyen esetre még talán léteznek 14 kW vagy akár nagyobb teljesítményű kültérik is, melyekre akár 8-10 beltéri egység is csatlakoztatható. Ezek azonban eltűnőben vannak, mivel egyrészt akár több multisplit  is alkalmazható egy nagyobb épület esetében, másfelől a VRF rendszerek szép lassan kiváltják a nagy multisplit rendszereket. A VRF rendszerekhez rengeteg beltéri egység csatlakoztatható, akár 200 kW teljesítménnyel, ráadásul ezek kaszkádba kötésével még ez a teljesítmény is megtöbbszörözhető. Cégünk foglalkozik VRF rendszerek forgalmazásával, telepítésével is

Jellemző teljesítmények

Beltéri egységek 1,6 kW, 2,0 kW; 3,5 kW; 5,0 kW, ritkán 7,0 kW telesítmények között vannak splitklímák esetében, légcsatorna, mennyezeti, pararapet, konzol esetében  2,5 – 3,5 -5,0 kW értékek a jellemzőek. 

Kültéri egységek 3,3 kW-ról indulnak, de jellemzőek a 4,0 – 5,3 – 7,0 – 8,2 – 10,2 – 11,0 kW-osak, de itt figyelembe kell venni azt is, hány db beltéri csatlakoztatható rá, ami mint említettük, 2- 6 db lehet lakossági esetén.

 

Amennyiben további információra van szüksége, vagy meg szeretné tudni, melyik klímákban érdemes gondolkodni, ha multisplitet szeretne, keressen minket elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére, vagy tekintse meg splitklíma kínálatunkat: