Mobilklímák

Bevezető

Mobilklíma esetében egyszerűbb, kevesebb adminisztrációval és felfordulással jár a beszerzés és üzembe helyezés, több helyiségbe is át lehet vinni és használni, sokan emiatt preferálják. Ezzel ellentétben olyan sok hátránya van, hogy igazából ez egy  szükségmegoldás, hosszútávú használata csak akkor nyer értelmet, amikor -esetleg – több helyen, minimális időtartamban akarjuk csak használni.

Beszerzés, beüzemelés

Sokan úgy gondolják, megrendelik leendő mobilklímájukat az interneten, megkapják házhoz szállítva, kicsomagolás után csatlakoztatják egy konnektorba és már dől is a szobába a jeges fuvallat. Ezzel szemben: gondoskodni kell a keletkező hő szabadba kivezetéséről, gondoljunk csak bele, mi értelme van hűteni, ha a hőt ugyanabban a helyiségben hagyjuk. A hő szabadba vezetése általában ablakon keresztül történik. Nyári kánikulában nyitott ablaknál megint csak mi értelme van a hűtésnek? Vásárolnunk kell tehát olyan eszközöket, melyeken a terem hűtése közben keletkező hőt kivezetjük, a kinti meleget viszont nem engedi be az ablakon.

Figyelembe véve, hogy egy mobilklíma bekerülési összegéért már splitklíma berendezést is kapunk, a kiegészítő eszközök meg közelítenek egy klímatelepítés költségeihez, anyagilag nem járunk sokkal jobban, sőt az üzemeltetés egészét tekintve sokkal, de sokkal többe kerül nekünk a hűtés, mint telepített splitklímával.

 

Üzemeltetés, hatásfok

Üzemeltetésnél azt kell figyelembe venni, hogy a mobilklíma a padlón áll és az alsó részén szívja be a lehűtendő levegőt, pont ahol eleve a leghidegebb. A hideg levegőt kb. 80 cm-en engedi ki, tehát rossz esetben éppen emberre is fújhatja, ami gyorsan az ileető meghűléséhez vezethet. A ventillátora a berendezés méretéből adódóan kicsi, tehát intenzív hűtés miatt gyorsan fog járni, ezért igencsak hangos lesz, egy ilyen berendezés zaja összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint splitlklímák esetében, jellemzően sokszorosa annak. Émiatt éjszaka nem igazán használható, nem tudunk a zajtól aludni. Szezonális hatásfoka megint csak gyenge, részben éppen amiatt, hogy a szoba leghidegebb levegőjét hűti, részben konstrukciója miatt. Egy tetőtéri 20 nm-es szobában nyáron nyugodtan lehet (több) tízezer forintos nagyságrendű villanyszámlával kalkulálni. Ugyanez splitklíma esetén 2-4 000 Ft között mozoghat.

Konklúzió

Mobilklímát tényleg csak ott szabad használni, ahol egy idényben csak  nagyon keveset van rá szükség, több helyiségben használnánk és/vagy nem szívesen hagynánk ott. Tipikus, hogy nyaralónkba a nyaralás idejére levisszük, majd hazahozzuk, s persze használaton kívül gondoskodnunk kell a tárolásáról is. Állandó jellegű lakásba, szobába valamelyik telepített megoldásban gondolkodjon.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy meg szeretné tudni, melyik klímákban érdemes gondolkodni, ha fűtésre is használná, keressen minket elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére, vagy tekintse meg mobilklíma kínálatunkat: