Légcsatornázható klímák

Bevezető

Modern légtechnikai rendszerek telepítésénél az oldalfali klímákon kívül ma már rengeteg egyéb megoldás is rendelkezésünkre áll. Ezek egyike a légcsatornázható berendezések, melyek segítségével akkor is hatékony légkondicionálást tudunk megvalósítani, ha a kültéri egységtől viszonylag nagy távolságra lévő termeket kell légkezelnünk. Ez a megoldás abban különbözik a többitől, hogy a klimatizált helyiségen kívül van a beltéri egysége, így alig, vagy egyáltalán nem hallható a berendezés üzemi zaja.

Felhasználási területek

A bevezetőből ki is derült, hogy olyan helyen használatos, ahol szeretnénk élvezni a hűtés/fűtés kellemes előnyeit, a berendezés által keltett zajt viszont nem s nem szertnénk orkánszrű fuvallatokat sem. Erre az alacsony nyomású légcsatornázható beltéri egységek a legalkalmasabbak. A helyiségbe a levegőt be tudjuk juttatni (ál)mennyezeten vagy oldalfalon keresztül, egy dekoratív felülettel eltakart nyíláso(ko)n keresztül. A légcsatornázhatóság azt jelenti, hogy a terembe szánt levegőt nem szükséges közvetlenül a beltéri egységből a helyiségbe juttatni, hanem bizonyos távolságig légcsatornán keresztül is befújathatjuk. A klimatizált helyiségtől így olyan távol kerül, hogy biztos nem hallható a berendezés üzemeléskor keletkező zaja. Arra azért ügyelni kell, hogy olyan helyre telepítsük, ahol biztos nem zavar senkit.

Létezik monosplit változatban is, tehát egy helyiség hűtésére vagy fűtésére is, lakásban jellemzően ez a hálószoba lehet. 

Ipari felhasználásra létezik  magas nyomású változata is, ahol nem szempont a szélmentes és hangtalan üzeletetés, viszont lényeges a hatékony és nagy teljesítményű légkondicionálás. Raktárakat, szerelő-, gyártó csarnokokat, feldolgozó üzemeket klimatizálhatunk ily módon.

 

Egyéb tulajdonságok

Mint a legtöbb berendezés ez is képes az alapfunkciókra, tehát hűt és fűt, párátlanít, rendelhető hozzá oldalfali vezérlő egység, okos lakásvezérlő rendszerbe köthető. Egyedi azaz monosplit klíma esetében talán még wifi vezérlés is létezik hozzá. Mindenképpen egy elegáns, XXI. századi megoldás, mely sem látványban, sem zajban nem zavaró, mivel láthatatlan és zajtalan. Nyilván nem a legolcsóbb, de mindenképpen igényes megoldás. 

Ez a klímatipus is nagyobb terek klimatizálására lett megtervezve, így klímatechnikai szempontból nem csúcshatékonyságú, de azért A++ hűtés, és A+ fűtés esetében már elvárható. Megjegyzendő, hogy ezen tulajdonsága a berendezéseknek a kültériben található kompresszortól függ elsősorban.

Jellemző teljesítmények

2,5 – 7,0 kW között itt is megtalálhatóak a jellemző méretek, multi vagy VRF rendszerek esetében több is használható egy nagyobb légterű helyiség klimatizálására, ezért bárhova telepíthető. Tervezéskor a méretezés itt is nagyon fontos.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy meg szeretné tudni, melyik klímákban érdemes gondolkodni, ha érdeklik a légcsatornázható klíma berendezések, keressen minket elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére, vagy tekintse meg splitklíma kínálatunkat: