Klíma szerelés

Hogyan történik egy klíma szerelés?

Klíma szerelés céljából visszük magunkkal a kiválasztott klímaberendezést, a megbeszélt időpontban megérkezünk a helyszínre, s jellemzően 3,5 – 5 óra időtartam alatt felrakjuk és beüzemeljük a berendezést. A klíma szerelés tartalmazza:

  • Az összes, telepítéshez szükséges kellékanyagot (konzol, vegytiszta rézcső, vízcső stb.)
  • A bel- és kültéri egység összekötését rézcsővel, elektromos kábellel 3 méter hosszig
  • Az elektromos megtáplálás kiépítését 3 méterig 
  • A kondenzvíz elvezétés kiépítését a kültéri egységig, a csővezetéket jellemzően a konzolhoz rögzítve
  • Rendszer nitrogénnel történő nyomáspróbázása, vákuumozás 
  • Üzemi próbák, mérések elvégzése
  • A berendezés kezelésének, használatának bemutatása, betanítása
  • Munkálatok végeztével alapos takarítás (ezt szerelés közben is csináljuk) 
  • Garancia érvényesítés
klíma szerelés szerszámai

Mit tartalmaz a klíma szerelés alapszerelés esetében?

beltéri és kültéri egység elhelyezésének bemutatása rajzon
kültéri egység közeli képen
klíma elektromos csatlakozás bemutatása

Beltéri és kültéri egység elhelyezése

A bal oldali képen látható, a  klíma berendezés beltéri és a kültéri egységei ugyanazon a fal két oldalán vannak felszerelve. A két egység közötti csőtávolság, ami a kültérit a beltéri egységgel összeköti, kb. 3 méter. A csövek összesen kétszer vannak hajlítva kb. 90º -ban. Természetesen nem fontos, hogy a kültéri egység a föld közelében legyen, lehet a beltérivel nagyjából egy magasságban is, sőt ez a megoldás a jellemzőbb. A falazaton semmilyen egyéb dolog nem lehet – főként a beltéri egység esetében – (pl. gáz, vagy fűtéscső, elektromos vezeték), amit kerülgetni kellene (ha nem zavaró helyen van, akkor OK). Természetesen rengeteg féle igény felmerülhet, ami megoldható, a lényeg, ha bele szeretnénk férni az alapszerelésbe, akkor max. 3 méter a csőtávolság, két csőhajlítás, egy db faláttörés, max. 3,5 méter szerelési magasság (4 méteres létrával megoldható legyen), falon kívül futó csövek és kábelek  azok a követelmények, melyeket tartanunk kell.

 

Kondenzvíz elvezetés

 A beltéri egységből a kondenzvíz elvezetése úgy történik, hogy a faláttörésen kivezetjük, és a gégecső végét a kültéri egység konzoljához rögzítjük. A középső képen ennek egy kulturált módon történő megvalósítása látható. Természetesen lehetőség van rengeteg más megoldásra is (pl. ereszcsatornába vezetés, levezetés a földig PVC csőben vagy dekor csatornával, WC tartályba vezetés) de azok már nem az alapszerelés részét képezik.

 Elektromos bekötés      

  Legtöbb esetben  a klímaberendezés kültéri egységét kell elektromos hálózatba kötni, bár akadnak kivételek.  Ideális esetben a hálózatba bekötés kismegszakítóval történik, ami új lakás vagy lakás felújítás közben megoldható. Egyéb esetben különböző okok miatt ritkán választják ezt a megoldást ügyfeleink. A lényeg, hogy a faláttöréstől számított max. 3 méter legyen a távolság a csatlakozási pontig. Az elektromos bekötés részét képezi a villásdugó és a kábelcsatorna is, igény esetén.

Amennyiben az az igény, az esetek 80 %-ban megtaláljuk a lehetőségét az egyszerű szerelésnek, telepítésnek, természetesen ehhez az is kell, hogy a megrendelő elfogadja javaslatainkat. A fentiek csupán tájékoztató jellegűek, pontos ajánlatot csak helyszíni felmérés esetén tudunk adni!

Ingyenes felméréshez egyeztessen időpontot:  06 (70) 742 1850