Mennyezeti kazettás klímák

Bevezető

A mennyezeti kazettás klímaberendezésekről sokan azt gondolják, hogy csupán irodai, tantermi vagy bármilyen célú nagyméretű helyiségek klimatizálására valók. Ezekre a célokra valóban kifejezetten alkalmasak, de létezik lakossági célra használatos is, multisplit és monosplit kivitelben egyaránt.

A kazettás klímák felhasználási területe

Lakossági célokra ott használható leginkább, ahol vagy egy nagyobb helyiséget hűtenénk/fűtenénk (40-80 nm) vagy egy olyan központi helyiségbe felszerelve, ahol a szomszédos helyiségeket is klimatizálnánk. Négy irányba képes a hűtött levegőt kifújni, így minden irányba biztosítja a kívánt klímát. Azzal mindenképpen számolni kell, hogy álmennyezetbe építendő, tehát a szoba belmagasságát csökkenti. Amennyiben ilyen klímafajtában gondolkodunk, akkor új lakás esetén vagy belekalkuláljuk az építendő épület magasságába a veszteséget, vagy eleve régebbi típusú, nagyobb (3,5 m+) belmagasságú lakásokba építhető be, minden esetben álmennyezet kialakításával. 

Ipari, közületi felhasználásra nagy termek klimatizálására használatos, akár több ilyen berendezést is telepíthetünk egy helyiségbe (nem ritkán 3-4 db-ot is), multisplit vagy VRF rendszerben. Irodaházak kedvenc klimatizálási megoldása, bár a légcsatornázható berendezések méltő “konkurrenciáivá” váltak ezeknek a berendezéseknek.

Hatékonyság

Hűtési-fűtési hatékonyságáról elmondható, hogy kicsivel elmarad az oldalfali berendezésektől, cserébe viszont nagyon nagy méretű helyiségek is klimatizálhatóak velük, méghozzá olyan formában, hogy a terem szinte teljes egészében nagyjából megegyező hőmérsékletet biztosít, ami az oldalfali egységek esetében messze nem igaz. Arra viszont ügyelni kell, hogy nagyon nagy belmagasság esetén (~5 m) fűtés üzemben intenzívebben kell a beltéri ventillátorát járatni, mert különben a terembe kifújt meleg levegő még azelőtt lehűl mielőtt eljutna a padlóig. Télen kellemetlen tud lenni, hogy csak a teremben ülők fejéig, vagy max. a könyökéig jut a fűtésből, a lábunk meg fázik. A beltéri ventillátor intenzív fokozatnál viszont elég hangosan üzemel, ekkor meg a zaj lesz zavaró. Ennél a típusnál is a tervezés fázisában elengedhetetlen a pontos méretezés, különben kényelmetlen lehet a használata.

Méretezés

Multi és VRF rendszereknél 2,5-7,0 kW között a szokásos teljesítmények a jellemzőek, ezeket kombinálva szinte bármekkora helyiséget klimatizálhatunk. Ezen klímafajta előnye a nagyméretű helyiségek esetében is az aránylag egyenletes terem-hőmérséklet biztosítása, ezért monosplit változatban nem jellemző a ki teljesítmény, 3,5-5,0-7,0 kW az általánosan elérhető méret.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy meg szeretné tudni, melyik klímákban érdemes gondolkodni, ha kazettás mennyezeti klímában gondolkodik, keressen minket elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére, vagy tekintse meg splitklíma kínálatunkat: