Hőszivattyúk

 A hőszivattyú olyan komplex épületgépészeti megoldás, mely biztosítja a lakásunk fűtését, hűtését és a használati melegvizet. Napelemes rendszerrel kombinálva gyakorlatilag 0 Ft-os fűtési és vízmelegítési költséggel számolhatunk, ami azért elég költséghatékony megoldás.

A hőszivattyúk bemutatása

Új lakás építésekor éghajlati sajátosságainknak megfelelően gondoskodnunk kell a leendő lakásunk fűtéséről. Modern korunknak megfelelően nyáron a hűtésről is szeretnénk gondoskodni, fürödni is melegvízben szeretünk leginkább. Erre a három funkcióra kiváló megoldást jelent a hőszivattyús berendezés.

Hőszivattyúk fajtái

Többféle elven működő hőszivattyú létezik, van amelyik a talajban lévő hőt hasznosítja, van amelyik a víz hőenergiájából szivattyúz ki használható hőt és van amelyik levegőből nyeri ki az energiát. Mi a legutolsó változattal foglalkozunk, ez a hőszivattyús rendszer terjed leginkább.

Télen honnét van a meleg?

Bolygónk légterében a Nap által biztosított hőenergia van abban az esetben, ha az abszolút 0 K foknál nagyobb a hőmérséklet. A 0 Kelvin az Celsius fokban kifejezve kb. -273 C fokot jelent. Tehát van bőven hő a környezetünkben. Ebből a hőenergiából nyeri ki a lakásunk  és a melegvíz fűtéséhez szükséges energiát a hőszivattyú. 

Milyen fajtájú hőszivattyúk léteznek?

Többféle szempont szerint csoportosíthatunk. Egyik megközelítésből nézve létezik monoblokk, split rendszerű és beépített melegvíztároló rendszeres. 

Monoblokk rendszer: ez a legegyszerűbb,  kb. úgy néz ki, mint egy nagyobb splitklíma kültéri egysége. Fűtéshez és hűtéshez szükséges hőt padló vagy mennyezet, oldalfali fűtéssel, légcsatorna- vagy oldalfali fan-coil rendszeren keresztül biztosítja. Némely típushoz melegvíz tároló is kapcsolható. Ez a legolcsóbb megoldás.

Split rendszerű: van kültéri és beltéri egysége, de itt a beltéri egység a vezérlő egység, ezen lehet beállítani és hibaellenőrzést végezni. Szintén padló-, oldalfali -, mennyezet fűtésre és fan-coilokkal oldható meg a hűtés fűtés. Melegvíz tároló külön csatlakoztatható.

Split rendszerű melegvíz tárolós: ugyanaz, mint a plit rendszerű, csak gyárilag tartozik hozzá melegvíz tároló. Ebből is van, ami 55 C fokos, s van ami 80 C fokos melegvizet állít elő.

Régi lakásom fűtésének korszerűsítésére alkalmas?

Igen. Van olyan rendszer, amely nagy hőszigetelési épületkez terveztek, van, amit fűtési rendszer korszerűsítésére (pl. gázfűtésről hőszivattyús rendszerre történő átállásra) sőt van olyan, melyet kimondottan radiátorok megtartása végett magas előremenő fűtővíz hőmérsékletet (55 C fok) biztosító rendszer.

Biztos jó drága az üzemeltetésük

Egyáltalán nem. A környezetből a hőenergia kinyeréséhez némi villamos áramot használunk, mégpedig egy kompresszor és egy-két ventillátor működtetésével. A befektetett villamos energiánk akár ötszörösét is kinyerhetjük a környezetből. Amíg egy fűtő panel 1kW villamos energiából jó közelítéssel is csak 1 kW fűtési energiát képes előállítani, addig a hőszivattyú 1 kW villamos energiából 5,2 kW hőenergiát képes kinyerni. Ez a tény már önmagában a legolcsóbb akív fűtési megoldássá teszi. Ezen túl érdemes igénybe venni a “H” ill. “GEO” tarifát, a hőszivattyú által fűtési szezonban elhasznált villamos energiára 40% kedvezményt kapunk, mivel közvetlen környezetünk levegőjét nem szennyezzük vele.

Van azonban ennél is jobb megoldás: összekombináljuk napelemes rendszerrel. Lehetőség van szerződni az áramszolgáltatóval, hogy napelemes rendszerünk által megtermelt energiát, amit éppen nem használunk el, feladjuk a nyilvános villamos hálózatra, télen meg fűtésre elhasználhatjuk, gyakorlatilag 0 Ft-os fűtési költségünk lesz. Jó tervezés, méretezés kérdése az egész.

Mégis, mindez mennyibe kerül?

Amennyiben megtakarítjuk a gázrendszer telepítésének és a hagyományosnak mondható gázfűtés összes költségét, nagyjából ugyanannyiból kihozható, mint a gázfűtés. Alternatív – tartalék – fűtési megoldásnak meg maradjunk a hangulatos fatüzelésű kandallónál.

Mint minden újdonság, biztos ez is megbízhatatlan

Először is: ez már rég nem újdonság, hazánkban is vannak, akik már a tizenéves hőszivattyúikat cserélik új, modernebb berendezésre vagy éppen nem cserélik, csak elégedetten használják. A hőszivattyú rendszerek már tizenéves múltra visszateintő, kiforrott rendszerek. Felméréskor szoktak leendő megrendelőink ilyeneket  kérdezni, hogy van-e egyáltalán szervíz szolgáltatása a hőszivattyúknak és ha van, akkor amennyiben Szenteste felhívják a megadott telefonszámot, akkor kimegy-e valaki javítani. KJó kérdés, de vajon gázcirkó vagy konvektor vagy éppen kazán szerelő vajon kimegy-e ilyenkor? A nevesebb hőszivattyú gyártóknak természetesen vannak  szervizei,  napi normál munkaidőben tevékyenkednek, de akár 0-24 órás ügyeletet tartanak, gyakorlatilag az év minden napján. Egyébként egyáltalán nem jellemző, hogy javítani kell a berendezéseket, a szervizek inkább a telepítésekre, beüzemelésekre kellenek.

A megbízhatóság más oldalról megközelítve: itt már nincs noname kategória, modern, megbízhatóan üzemelő hőszivattyút nem sok cég képes gyártani, ebben a piaci szegmensben már csak olyan csúcskategóriás termékeket gyártó márkák vannak, mint a Hitachi, Daikin, Panasonic vagy éppen LG. Példának okáért a manapság – talán – legjobb működési paraméterekkel rendelkező Hitachi 10 év teljeskörű garanciát biztosít hivatalos magyarországi forgalmazótól (pl. tőlünk) vásárolt és üzembe helyezett berendezéseire magánszemélyek részére.

Még néhány érdekesség

A hőszivattyúk padlófűtéssel (vagy mennyezeti) kombinálva a leghatékonyabbak. 30 C fok, vagy az alatti hőmérsékletű előremenő fűtővízzel működnek. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hőszivattyú méretének kiválasztása kulcsfontosságú, becsléssel nem megállapítható, épületgépészeti számítások függvényében lehet csak pontosan meghatározni. Mi van, ha alulméretezzük ? Nyilván nem lesz elég az előremenő 30 C fokos víz, hanem mondjuk 48 C fokos kell. A hőszivattyúnk rendkívül gazdaságtalanul, drágán fog fűteni, mi meg csizmában fogunk szaladgálni a lakásban, mivel a az ennyire meleg víz égetni fogja a talpunkat. S még így is lehet, hogy fázni fogunk a leghidegebb téli estéken.

Mi a helyzet, ha túl nagyot tervezünk be? Először is drágább lesz a bekerülési költsége, másodszor, főleg ősszel-tavasszal nem fog tudni olyan kis hőmennyiséggel fűteni, amennyire szükség lenne, ezért berendezésünk állandóan ki-be fog kapcsolni, ami hatásfok csökkenéssel, ezáltal emelkedő üzelómeltetési költségekkel jár. Ugyanilyen rossz, hogy a berendezés élettartama is rövidülhet. Egy szó mint száz: nagyon pontosan kell meghatározni leendő hőszivattyúnk méretét teljesítmény szempontjából. Érdemes megjegyezni, hogy vállalkozásunk nem egyszerűen klímaszerelő által üzemeltetett vállalkozás, két vezetője egyaránt műszaki mérnök, az energetika területén sok-sok éves tapasztalattal, ami alapján joggal bízhat minden kedves leendő ügyfelünk abban, hogy színvonalas szolgáltatást kap.

A villanybojlereknél megszokott, hogy 150 liter melegvíz már nagy mennyiségnek számít, egy nagyobb családnak viszont nem biztos, hogy elég. A hőszivattyús rendszerekhez választhatunk 200, 300, akár 500 literes melegvizes hőtárolos tartályt, vagyis ennyi melegvízzel gazdálkodhat a család. Éjszakai áramra sem kell várni, ha elő kell állítani egy kis melegvizet.

A hőszivattyú csak áramszünet esetén nem működik (napelemes rendszer esetén akkor is) ellentétben a gázfűtéssel, ami gázszünet esetén sem és áramszünetkor sem áll rendelkezésre.

Önök forgalmaznak hőszivattyús berendezéseket?

Igen, forgalmazunk, telepítünkünk, beüzemelünk, karbantartunk, szervizelünk  hőszivattyús berendezéseket. Jelenleg a Hitachi, Panasonic, LG hőszivattyúkat kínáljuk, melyeket hamarosan szintén bemutatunk weboldalunkon.

 

Amennyiben további információra van szüksége, vagy kérdései adódtak a hőszivattyús lehetőségekkel kapcsolatban, kérjük keressen elérhetőségeink valamenyikén, szívesen állunk rendelkezésére.