Hőszivattyú

Mire jó a hőszivattyú ?

A hőszivattyú viszonylag modern fűtési, hűtési és használati melegvíz előállítására alkalmas berendezés, amellyel ezeken felül akár otthoni medencét is fűthetünk. Némi villamos energia betáplálásával a környezetből hőt nyerünk, amit hőcserélőn keresztül átadunk a lakás fűtési melegvíz rendszerének. A fűtés akkor a leghatékonyabb, ha padlófűtéssel kombináljuk. Létezik olyan hőszivattyú berendezés is, amely radiátoros fűtésre tervezett, de van fan-coil rendszerrel használható is. A hőszivattyúval kiváltható a gáz cirkó használata, így helyben nem égetünk el szénhidrogéneket. A hőszivattyút kombinálhatjuk napelemes rendszerekkel, ezzel megvalósítható a zérő energia költégű lakóépület is. A hőszivattyú energiafelhasználás szempontjából akár 80%-kal olcsóbb a hagyományos elektromos fűtésnél, de gazdaságosabb akár egy gáz cirkónál is. Egyébként meglévő gáz cirkó esetén a hőszivattyú rendszerbe illeszthető, kiegészítve egymás működését.

Hőszivattyú típusai

Érdemben most csak a levegő-víz hőszivattyúkat ismertetjük. A hőszivattyú lehet osztott (split) vagy egy kültéri egységből álló monosplit berendezés. Az osztott kivitel nem pontosan a klímaberendezések egységeiből áll, bár tartalmaz egy kültéri és egy beltéri egységet, a kültéri egység többé-kevésbé megegyezik egy légkondicionáló berendezésével, kinézetre mindenképp. A beltéri egység a hőcserélőt, vezérlő paneleket és egységeket, az elektromos- és víz bekötéseket és a kezelőpanelt tartalmazza. Ez utóbbit néhány márka esetében áthelyezhetjük a lakás belterének bármely pontjára. 

Szeretném tudni, mennyibe kerül

Amennyiben lakásában fűtés korszerűsítést hajtana végre, vagy új építésű ingatlanában elgondolkodott a hőszivattyús rendszerű hűtésen és fűtésen, érdemes az alábbi úton elindulni. A lakás paramétereinek függvényében fontos a fűtési rendszer pontos méretezése. Hőszivattyú esetében pedig kiemelten fontos.

Túl kis méretű hőszivattyú vásárlása esetén, állandóan maximum teljesítmény közelében fog üzemelni, ami rendkívül rossz hatásfokkal jár, nagyon magas lesz a fűtési számla.  Ráadásul a leghidegebb napokban a berendezés nem lesz képes felfűteni a lakást, vagyis fázni fog saját otthonában. Mi a helyzet, ha túlméretezett hőszivattyú berendezést vásárol? Egyszerűen nem lesz képes a fűtési idény legnagyobb részében olyan kis teljesítménnyel üzemelni, mint ami szükséges lenne, a hőszivattyú állandóan ki-be fog kapcsolni, ahelyett hogy folyamatosan, jó hatásfokkal üzemelne. Az eredmény megint csak magas fűtési számla lesz, hiszen a hőszivattyú induláskor fogyasztja a legtöbb áramot.

Mi a megoldás? Hőszükséglet számítást kell elvégeztetni pl. egy épületgépész mérnökkel, ami alapján pontosan meg tudjuk határozni leendő hőszivattyúja méretét. Amint lehetséges, helyszínen fel kell mérni a hőszivattyú pontos helyét, melyet törvények, előírások szabályoznak. Ebből kikalkulálható a telepítési költség, ami a kiválasztott berendezéssel együtt a projekt teljes költsége, erről kap egy árajánlatot. Az árajánlat alapján el tudja dönteni, szeretne hőszivattyút vagy sem, illetve kinek az ajánlata kedvező az Ön számára.

Iránymutatásként elmondható, hogy amennyiben egy telken belül nincs bevezetve a gázcsonk, akkor a gázzal való fűtőrendszer és a hőszivattyús rendszer kiépítése nagyjából megegyező árat képvisel. Viszont a hőszivattyúval hűtést is kap, és akkor is üzemel, ha éppen gázszünet van. Hosszútávú üzemeltetése is olcsóbb. Napelemmel jelenleg a legjobb környezet (és pénztárca) kímélő megoldás.

 

Mennyire bonyolult egy hőszivattyú telepítés?

 

Már a kiválasztás sem egyszerű feladat. A telepítésről nem állítjuk hogy túl bonyolult lenne, annak semmiképp nem, aki ért hozzá. Ismerni kell a telepítendő berendezést, a törvényi szabályozókat, s akkor nem lesz kellemetlen meglepetés. A hőszivattyú berendezés beüzemelése már inkább magában hordozza a hibalehetőséget. Sok nagy cégnél is gondot okoz, hogy jelenleg kevés a hőszivattyú beüzemelést jól végző képzett, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember. Ezért ajánlott ugyanattól a cégtől beszerezni, telepíttetni és beüzemeltetni a berendezést. Így probléma esetén egy helyről kap garanciát, tudja, kihez forduljon, míg ha többszereplős a dolog, baj esetén bele fog fáradni abba, ahogy a cégek egymásra mutogatnak.

Milyen gyártók vannak?

Papíron rengeteg cég gyárt hőszívattyút, a valóságban azonban nagyon sokan gyártatják a hőszivattyú termékeiket. Mi azoknak a gyártóknak a forgalmazóival állunk kapcsolatban, akik a fejlesztés, innováció, minőség, megbízhatóság, hatékonyság, környezetvédelem területén az élmezőnyben vannak. Ezek  többsége japán gyártó, de közben felnőtt hozzájuk eg dél-koreai cég is. Mivel a hőszivattyú nem olcsó dolog, fontos, hogy legyen megbízható szervíz háttér, alkatrész ellátás. Hőszivattyúk terén is érdemes a csúcsminőséget választani, hiszen ha bekrülési költségben nem biztos, de hosszú távú üzemeltetés során ez lesz a legkifizetődőbb, legolcsóbb megoldás. Ezért forgalmazzuk a Panasonic, LG, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi, Daikin hőszivattyúit. 

Lépjen kapcsolatba velünk! Tel: 06 (70) 742 1850